KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE KRAJE VYSOČINA se sídlem v JIHLAVĚ

Závěrečné výsledky kontrol dětských táborů na Vysočině

Krajská hygienická stanice kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě (dále jen „KHSV“) provedla za období 22. až 26. srpna celkem 7 kontrol zotavovacích akcí, nebyla shledána závada.

„V minulém týdnu byla situace na dětských táborech klidná. V žádném z kontrolovaných areálů jsme nezjistili porušení hygienických podmínek ani jsme neřešili žádnou stížnost. Z toho důvodu jsme neudělili sankci. Nemuseli jsme řešit ani epidemii, ani evakuaci obyvatel některého z táborů,“ uvádí Ing. Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých KHSV. „Za letošní sezónu jsme provedli celkem 122 kontrol dětských táborů, což činí 30% z celkem nahlášených 395 běhů zotavovacích akcí. 18 kontrol bylo se závadou, kde jsme celkově odhalili 26 závad, a až na několik výjimek se nejednalo o závažná pochybení. Protože se provozovatelé táborů na Vysočině rok od roku příliš nemění a pracujeme s nimi dlouhodobě, vyplácí se jejich pravidelná edukace. Provozovatelé přistupují v drtivé většině případů k přípravě a zajištění táborů velmi zodpovědně,“ doplňuje Hodačová. V tomto roce proběhlo ještě 9 kontrol stravovacích provozů dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, u dvou provozů byla shledána závada. V neposlední řadě proběhly i 2 kontroly jiné podobné akce, které byly bez závad.

„Kromě kontrol dodržování hygienických podmínek jsme se letos podrobně zaměřili také na skladbu táborových jídelníčků. S vedoucími táborů a personálem kuchyní jsme procházeli jejich naplánované jídelníčky a porovnávali je s nejnovějšími výživovými doporučeními. Vysvětlovali jsme, jak by měl být takový jídelníček podle zásad správné výživy dětí a dospívajících sestavený. Řešili jsme společně, co je pro dětský organismus nevhodné, jako například časté používání uzenin, těžko stravitelná jídla k večeři, přesolování jídel nebo používání umělých dochucovadel, a naopak jaké potraviny je dobré zařazovat co nejčastěji,“ říká za svůj tým hygieniků Hodačová.

Fotografie stanového tábora

V letošním roce bylo vydáno Ministerstvem zdravotnictví ČR ,,Desatero pro sestavování jídelníčku na letním táboře - doporučení orgánu ochrany veřejného zdraví – 2022“, které při sestavování zdravého jídelníčku táborovému vedení pomáhá:

  1. Uzeniny – OMEZIT – zařazovat výjimečně (párky, salámy, paštiky), z výživového hlediska nepřínosné, vysoký obsah tuku, vysoký obsah soli, přídatné látky, 
  2. Sladké pokrmy, sladkosti – OMEZIT (sladká hlavní jídla, snídaně, svačiny – sladké pečivo, cukrovinky), oplatky v jídelníčku nahradit domácím koláčem s obsahem ovoce a tvarohu,
  3. Smažená jídla – OMEZIT (smažená hlavní jídla – řízky, smažená zelenina, ryby), nevhodná technologická úprava, velké množství tuku, při smažení vznikají zdraví škodlivé látky akrylamid a glycidamid,
  4. Ryby – ZAŘADIT (hlavní jídla – preferovat jinou úpravu než smažení, zařazovat svačiny v podobě rybí pomazánky),
  5. Zelenina/Ovoce – ZAŘADIT – několikrát denně čerstvé ovoce a zeleninu, dále zeleninová hlavní jídla, vyhýbat se smaženým zeleninovým pokrmům, zařazovat saláty k obědu a večeři, svačiny doplnit zeleninou, ovocem,
  6. Mléko a mléčné výrobky – ZAŘADIT (hlavní jídla – do polévek užít kvalitní smetanu, jogurtové dresinky, svačiny – pomazánky, jogurty),
  7. Nápoje – po celý den dostatek PITNÉ VODY, každý den nabídnout vedle slazeného i neslazený nápoj, slazený nápoj přislazovat minimálně, používat 100% ovocné event. zeleninové nápoje, nezařazovat nápoje „colového“ typu či obdobné náhražky,

8. Doporučení pro snídaně

9. Doporučení pro svačiny

10. Doporučení pro hlavní jídla (obědy, večeře)

 

Bc. Jana Böhmová, tisková mluvčí KHS kraje Vysočina, e-mail: tisk@khsjih.cz, tel. 567 564 586.

zveřejněno 31. 8. 2022 - 8:38