Závěrečné výsledky kontrol dětských táborů na Vysočině
Krajská hygienická stanice kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě (dále jen „KHSV“) provedla za období 22. až 26. srpna celkem 7 kontrol zotavovacích akcí, nebyla shledána závada.
„V minulém týdnu byla situace na dětských táborech klidná. V žádném z kontrolovaných areálů jsme nezjistili porušení hygienických podmínek ani jsme neřešili žádnou stížnost. Z toho důvodu jsme neudělili sankci. Nemuseli jsme řešit ani epidemii, ani evakuaci obyvatel některého z táborů,“ uvádí Ing. Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých KHSV. „Za letošní sezónu jsme provedli celkem 122 kontrol dětských táborů, což činí 30% z celkem nahlášených 395 běhů zotavovacích akcí. 18 kontrol bylo se závadou, kde jsme celkově odhalili 26 závad, a až na několik výjimek se nejednalo o závažná pochybení. Protože se provozovatelé táborů na Vysočině rok od roku příliš nemění a pracujeme s nimi dlouhodobě, vyplácí se jejich pravidelná edukace. Provozovatelé přistupují v drtivé většině případů k přípravě a zajištění táborů velmi zodpovědně,“ doplňuje Hodačová. V tomto roce proběhlo ještě 9 kontrol stravovacích provozů dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, u dvou provozů byla shledána závada. V neposlední řadě proběhly i 2 kontroly jiné podobné akce, které byly bez závad.
„Kromě kontrol dodržování hygienických podmínek jsme se letos podrobně zaměřili také na skladbu táborových jídelníčků. S vedoucími táborů a personálem kuchyní jsme procházeli jejich naplánované jídelníčky a porovnávali je s nejnovějšími výživovými doporučeními. Vysvětlovali jsme, jak by měl být takový jídelníček podle zásad správné výživy dětí a dospívajících sestavený. Řešili jsme společně, co je pro dětský organismus nevhodné, jako například časté používání uzenin, těžko stravitelná jídla k večeři, přesolování jídel nebo používání umělých dochucovadel, a naopak jaké potraviny je dobré zařazovat co nejčastěji,“ říká za svůj tým hygieniků Hodačová.
V letošním roce bylo vydáno Ministerstvem zdravotnictví ČR ,,Desatero pro sestavování jídelníčku na letním táboře - doporučení orgánu ochrany veřejného zdraví – 2022“, které při sestavování zdravého jídelníčku táborovému vedení pomáhá:
- Uzeniny – OMEZIT – zařazovat výjimečně (párky, salámy, paštiky), z výživového hlediska nepřínosné, vysoký obsah tuku, vysoký obsah soli, přídatné látky,
- Sladké pokrmy, sladkosti – OMEZIT (sladká hlavní jídla, snídaně, svačiny – sladké pečivo, cukrovinky), oplatky v jídelníčku nahradit domácím koláčem s obsahem ovoce a tvarohu,
- Smažená jídla – OMEZIT (smažená hlavní jídla – řízky, smažená zelenina, ryby), nevhodná technologická úprava, velké množství tuku, při smažení vznikají zdraví škodlivé látky akrylamid a glycidamid,
- Ryby – ZAŘADIT (hlavní jídla – preferovat jinou úpravu než smažení, zařazovat svačiny v podobě rybí pomazánky),
- Zelenina/Ovoce – ZAŘADIT – několikrát denně čerstvé ovoce a zeleninu, dále zeleninová hlavní jídla, vyhýbat se smaženým zeleninovým pokrmům, zařazovat saláty k obědu a večeři, svačiny doplnit zeleninou, ovocem,
- Mléko a mléčné výrobky – ZAŘADIT (hlavní jídla – do polévek užít kvalitní smetanu, jogurtové dresinky, svačiny – pomazánky, jogurty),
- Nápoje – po celý den dostatek PITNÉ VODY, každý den nabídnout vedle slazeného i neslazený nápoj, slazený nápoj přislazovat minimálně, používat 100% ovocné event. zeleninové nápoje, nezařazovat nápoje „colového“ typu či obdobné náhražky,
8. Doporučení pro snídaně
- Pomazánky – zeleninové, s tvarohovým základem, luštěninové
- Obilné kaše – ovesná, pohanková, kukuřičná, s čerstvým ovocem, event. doslazené medem
- Mléčné výrobky – jogurty bílé, ochucené bez přídavku škrobu a zahušťovadel, s nízkým obsahem přidaného cukru, bez umělých přísad (nebo raději bílý jogurt s ovocem), sýry, tvaroh
- Pečivo + máslo + další vhodná příloha (sýr, tvaroh, vejce, šunka min 90% obsahu masa, omezeně marmeláda, med), v případě tzv. švédského stolu – nabídka bez uzenin (pokud šunka min. 90 % obsahu masa), bez paštik, přeslazených cereálií, s nabídkou mléčných výrobků, s dostatkem zeleniny a ovoce.
9. Doporučení pro svačiny
- Ovoce – nejen kusové, ale i ovocný salát, špíz, přízdobu, smoothie, sezónnost
- Zelenina – nejen kusová, ale i saláty, výběr z více druhů – možnost volby, sezónnost
- Mléčné výrobky – tvarohy, jogurty, sýry,
- Sladkosti – vlastní výroby: buchty, koláče, úprava receptur se sníženým obsahem tuků a cukrů, celozrnné mouky, s větším podílem ovoce a tvarohu.
10. Doporučení pro hlavní jídla (obědy, večeře)
- Polévky – volit dle skladby hlavního jídla, převažovat by měly polévky zeleninové, zařadit polévku luštěninovou, zavářky volit obilné – jáhly, pohanka, bulgur, cizrnové noky apod., nepoužívat uzeniny
- Masité pokrmy – preferovat drůbeží maso a ryby,
- Slané bezmasé pokrmy – zeleninové zařazovat pravidelně několikrát za týden, luštěninové bez uzenin,
- Přílohy – střídat více druhů příloh, omezit knedlíky, dle možností doplnit pohanku (např. napůl s rýží, zavádět postupně), bulgur, kuskus,
- Sladké pokrmy – max. 1x týdně s preferencí ovoce, tvarohu, pozor na nevhodnou kombinaci v případě sladké svačiny.
Bc. Jana Böhmová, tisková mluvčí KHS kraje Vysočina, e-mail: tisk@khsjih.cz, tel. 567 564 586.
zveřejněno 31. 8. 2022 - 8:38