KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE KRAJE VYSOČINA se sídlem v JIHLAVĚ

Výsledky kontrol zmrzlinových stánků vypovídají o zlepšení situace

Na začátku letní sezóny opět pracovníci Krajské hygienické stanice kraje Vysočina (KHSV) provedli cílené kontroly zaměřené na ověření úrovně hygieny výroby a zdravotní nezávadnosti zmrzlin prodávaných ve stáncích. Ve 25 provozovnách byly provedeny stěry z pracovních ploch, výrobního zařízení a pomůcek. Bylo odebráno 25 vzorků zmrzliny, z nichž nevyhověly 3. Z výsledků provedených kontrol je patrné zlepšení oproti minulým rokům, jak v čistotě provozoven, tak i v jakosti a zdravotní nezávadnosti vyráběné zmrzliny.

Cílené kontroly byly provedeny v Kraji Vysočina celkem v 50 provozovnách. „Jedná se o stánky, kde je prodávána točená zmrzlina vyráběná studenou cestou. Sledovali jsme celkovou čistotu provozu, stavební stav provozovny, dodržování sanitace zmrzlinového stroje, používání pracovního oděvu, uvedení informace o obsažených alergenech, jak je manipulováno s kornoutky a také dodržování podmínek stanovených v dokumentu HACCP. U nových provozovatelů jsme zjišťovali řádné oznámení činnosti,“ uvádí Mgr. Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHSV.

„Během kontrol bylo odebráno 25 vzorků vanilkové zmrzliny k mikrobiologickému vyšetření. Z nich nevyhověly 3 vzorky, ve kterých laboratoř prokázala nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae,“ doplňuje Novotný. Ve 25 provozovnách byly také provedeny stěry z pracovních ploch, výrobního zařízení, pomůcek k výrobě zmrzliny. Jde o další z ukazatelů dodržování provozní hygieny a sanitace pracovních pomůcek.

„Nejčastějšími nedostatky kromě nevyhovujících laboratorních výsledků odebraných vzorků bylo neoznámení činnosti, neuvedení obsažených alergenů, nedostatečná sanitace pracovních pomůcek. Za zjištěné nedostatky v kontrolovaných provozovnách bude uloženo 7 sankcí v předpokládané výši do 20 000 Kč,“ informuje Zdeněk Novotný.

fotografie interiér zmrzlinového stánkufotografie Kontroly zmrzlinových stánků

Pokud nejsou řádně dodržována hygienická pravidla, může být zmrzlina zdrojem alimentárního onemocnění. Je třeba zohlednit také to, že zmrzlina je konzumována především dětmi, které jsou vůči infekčním nákazám vnímavější. I když výsledky kontrol svědčí o zlepšení situace, zmrzlina je stále považována za rizikovou potravinu. KHSV se proto bude i nadále pravidelným  kontrolám zmrzlinových stánků věnovat i v dalších letních sezónách.

Mgr. Tereza Poulová, Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání, KHS kraje Vysočina

Bc. Jana Böhmová, tisková mluvčí KHS kraje Vysočina, e-mail: tisk@khsjih.cz, tel. 604 699 678.

 

zveřejněno 20. 7. 2023 - 7:38