KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE KRAJE VYSOČINA se sídlem v JIHLAVĚ

Výsledky kontrol stravovacích služeb za první pololetí roku 2024

V prvním pololetí roku 2024 provedla Krajská hygienická stanice kraje Vysočina (dále jen KHSV) celkem 626 kontrol provozoven stravovacích služeb. Za porušení hygienických předpisů bylo uloženo 94 správních trestů.

graf zastoupení kontrol dle typu provozoven stravovacích služeb Graf 1: Zdroj KHSV

„Nejvyšší zastoupení kontrol bylo v mobilních a pevných stáncích, restauracích, stravovacích zařízeních pro zaměstnance, občerstveních, bufetech a cukrárnách“ uvádí Ing. Šimon Veleba, ředitel Odboru hygieny výživy, předmětů běžného užívání a hygieny dětí a mladistvých KHSV. „Vysoké zastoupení kontrol ve stáncích a restauracích v místech cestovního ruchu souvisí s brzkým nástupem letní sezóny a pořádanými sportovními a kulturními akcemi v letošním roce,“ dodává Šimon Veleba.

Krajští hygienici posuzují při kontrolách celé spektrum ukazatelů, např. hygienu provozu, podmínky skladování, záruční lhůty a sledovatelnost u potravin, dodržování teplotního řetězce, osobní hygienu pracovníků i dodržování přijatých zásad správné výrobní a hygienické praxe zpracované v dokumentaci „HACCP“.

„Z provedených kontrol bylo téměř 23 % se závadou. Nejčastější pochybení spočívají v nedostatečné čistotě provozu, chybách ve sledovatelnosti předvařených pokrmů, nedodržování přijatých postupů na zásadách HACCP, nesplnění informační povinnosti o přítomnosti alergenů. Setkáváme se však i s případy klamání spotřebitele v informacích o povaze pokrmu,“ doplňuje Ing. Veleba.

Graf poměr nevyhovujících z kontrol stravovacích provozoven  Graf 2: Zdroj KHSV

Nedílnou součástí všech prováděných kontrol je také edukace pracovníků ve stravovacích službách. „Vysvětlujeme provozovatelům a personálu kuchyní, k jakému dochází ohrožení jakosti nebo bezpečnosti vyráběného pokrmu, pokud nejsou dodržovány konkrétní hygienické podmínky, a jaká jsou rizika pro zdraví spotřebitelů,“ říká MVDr. Petr Soustružník, vedoucí oddělení hygieny výživy KHSV.

Hygienici ve stravovacích službách také například sledují, jestli jsou pro kontakt s potravinami používány pouze materiály a předměty k tomu svým složením určené. Důvodem je zajištění zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti potravin. Dalším bodem zájmu kontrolorů je dodržování zákazu prodeje a používání některých, dnes již nepovolených, jednorázových plastových předmětů, jako příborů či brček. "U některých plastových výrobků legislativa nařizuje povinné označení piktogramem a textem „Plast ve výrobku“," dodává Petr Soustružník.

Za zjištěné nedostatky byly provozovatelům stravovacích služeb v uvedeném období uloženy pokuty v celkové výši 282 000 Kč. Méně závažná pochybení byla řešena domluvou dle zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, ve znění pozdějších předpisů.

Podrobné informace pro veřejnost v oblasti kontroly potravinového práva v provozovnách stravovacích služeb  jsou zveřejněny na webových stránkách KHSV.

MVDr. Petr Soustružník, vedoucí oddělení hygieny výživy KHS kraje Vysočina

Bc. Jana Böhmová, tisková mluvčí KHS kraje Vysočina, e-mail: tisk@khsjih.cz, tel. 604 699 678

zveřejněno 24. 7. 2024 - 14:28