KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE KRAJE VYSOČINA se sídlem v JIHLAVĚ

Tiskové zprávy

Stránka 25 / 32

Voda v Lomu Horní Cerekev stále obsahuje zvýšené množství bakteriálního znečistění. Voda v této lokalitě není vhodná ke koupání. Lom zůstává zařazený do červené kategorie. Krajští hygienici ve spolupráci s obcí Horní Cerekev zjišťují možný zdroj znečištění.

zveřejněno 3. 7. 2023 - 12:53

V pondělí 26. 6. proběhlo opětovné testování kvality vody v koupacích plochách na Vysočině. Velmi překvapivé výsledky jsou z Lomu Horní Cerekev, kde bylo zjištěno bakteriální znečištění a tato koupací plocha je nyní zařazena do červené kategorie „voda nevhodná ke koupání“. Příčinu znečištění krajští hygienici zjišťují. Proto byl dnes odebrán kontrolní vzorek vody. Laboratorní výsledky budou známy v pondělí 3. 7. 2023.

fotografie - Lom Holní Cerekev

zveřejněno 29. 6. 2023 - 1:22

Krajští hygienici v rámci ochrany veřejného zdraví pravidelně celou letní sezónu monitorují, jestli je voda ve vytipovaných vodních nádržích vhodná k vodní rekreaci a koupání. První testování jakosti koupacích ploch proběhlo 12. června. Výsledky jsou v Kraji Vysočina ve většině z 15 sledovaných lokalit dobré. Zhoršená jakost vody byla zjištěna jen v rybníce Kachlička na Havlíčkobrodsku.

fotografie Lom Horní Cerekev

zveřejněno 15. 6. 2023 - 12:12

Krajskou hygienickou stanicí kraje Vysočina (KHSV) je stále v regionu evidován zvýšený výskyt svrabu. Od začátku letošního roku je hlášeno 172 případů. Nejrychleji se šíří mezi mladými lidmi, dotýká se však všech věkových skupin obyvatel.

Graf: Počet případů svrabu za prvních pět měsíců 2018-2023

Graf č. 1: Počet případů svrabu za prvních pět měsíců roku 2018-2023. Kraj Vysočina. Zdroj: ISIN

zveřejněno 13. 6. 2023 - 9:45

Krajská hygienická stanice kraje Vysočina (dále jen KHSV) realizovala krajskou akci „Solme s rozumem 2023“. Zjišťováno bylo množství soli v pokrmech podávaných v různých typech provozoven stravovacích služeb. Jednalo se o domovy pro seniory, restaurace, provozovny závodního stravování a fastfood. Měřeno bylo vždy množství soli v pokrmu z běžné nabídky denního menu. Z výsledků vyplývá, že obědy jsou přesolovány a strávník jen konzumací oběda příjme násobné množství soli, než které je doporučováno odborníky.

slánky

zveřejněno 23. 5. 2023 - 9:31
Stránka 25 / 32